Loading Events

« All Events

Spanien i vinter?

28 december, 2024 - 4 januari, 2025

Har du lust att besöka södra Spanien med SMF? Kring nyår eller första veckan januari. Det bör vara bra svamptid där nere då och sandiga pinjeskogar, sanddyner och mediterrana bergsskogar väntar på att utforskas.

Plats: Cádiz-området (mellan Tarifa och Sanlúcar de Barameda) och Montes de Málaga.

Tid: preliminärt 28 december – 4 januari, men exakta datum är avhängiga av inkvarteringsmöjligheter.

Arrangemang: var och en tar sig till Sydspanien på egen hand. Dagliga direktflyg går från Sverige till Málaga. Därifrån samåker vi i hyrbilar. Från Málaga till Tarifa-området tar det ca 2 timmar att köra. I Tarifa-området bor vi i små hus/airbnb/casas rurales eller liknande.

SMF-arrangörer: Diana Miscevic och Mikael Jeppson

Tänk på att…

– det kan vara kyligt väder (och en del regn) i Sydspanien på vintern.

– det ofta är kallt inomhus och dåliga uppvärmningsmöjligheter.  Varma kläder för både inomhus- och utomhusbruk rekommenderas.

– våra boenden blir mindre hus utan hotellstandard ­– där man kommer att dela rum med en deltagare och fixar mat själv eller äter ute. Under exkursionerna finns ofta grillmöjlighet på allmänna rastplatser.

– restauranger inte har samma utbud som i Sverige vad gäller specialkost. Vegetarisk mat finns oftast att tillgå men annan alternativ mat är tyvärr svårt eller omöjligt att ordna.

– Spanien har andra mattider än Sverige. Restauranger har öppet för lunch (ca 14.00-16.00), för middag från ca 19.00. Däremellan finns sällan lagad mat att tillgå.

Preliminär plan

Dag 1. Ankomst Málaga, transport till boende i Zahora med omnejd.

Dag 2. Fältaktiviteter i sandig tallskog med inslag av Eucalyptus (parque natural Breña de Barbate). Lunch vid allmän grillplats i anslutning till bilparkeringen. På eftermiddagen fortsatt exkursion i samma område.

Dag. 3. Fältaktiviteter i betade korkeksområden. Lunch vid grillplats i anslutning till parkeringen. Eftermiddag exkursion vid Duna de Boloña, en enorm sanddyn omgiven av en svamprik tallskog. 

Dag 4. Fältaktiviteter i sandig tallskog nära floden Guadalquivir. Gemensam lunch vid bilparkeringen, därefter fortsatt exkursion i området. Möjlighet till fågelskådning i våtmarkerna kring floden Guadalquivir.

Dag 5. Avresa till Montes de Málaga. Medhavd lunch någonstans vid Medelhavsstranden. Inkvartering, eftermiddagsexkursion i hotellets omgivningar. Middag på hotellet.

Dag 6. Svampvandring i Montes de Málaga. Medhavd fältlunch. Middag på hotellet.

Dag 7. Individuell avresa till flyget i Málaga (ca 1 timmas bilresa)

Transporter

Vi har rekat lokaler och preliminära boenden men behöver ha en uppfattning om intresset innan vi går vidare. Deltagarantalet är begränsat (15 personer). Inkvartering kommer att vara av enkel standard, som regel i delat dubbelrum.

För lokala transporter behöver vi hyra bilar. Deltagare behöver slå sig ihop om hyrbilar och dela på kostnaden för bilhyra och bränsle. SMF planerar att vid behov ha en eller två hyrbilar som man kan boka in sig i (totalt 7–8 platser; dessa deltagare delar på hyrbilskostnad och bränsle). Hur dessa arrangemang kan komma att se ut får avgöras utifrån intresseanmälan.

Arbetslokal

Vi undersöker möjligheter att upprätta en gemensam arbetslokal och att under någon dag träffa lokala mykologer.

Fyndrapportering

Det finns inte någon officiell spansk fynddatabas att rapportera till. Vi planerar därför att rapportera i ett SMF-projekt i iNaturalist.

Intresseanmälan

Är du intresserad av att delta hör du av dig med en icke bindande intresseanmälan till jeppson@svampar.se senast 1 juni. Den exakta tidpunkten för resan är inte spikad. Ej heller deltagaravgift och andra kostnader, men det hela bygger på ”budgetarrangemang”.

 

Details

Start:
december 28
End:
4 januari, 2025