Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Fullbokad- Naturvårdstema: Sandtallskogsworkshop i Gällivare och Kåbdalis

2 september, 2021 - 5 september, 2021

Foto: Helena Björnström.

Kursen är fullbokad. 

Sandtallskogen är en av landets mest hotade naturtyper och samtidigt en otroligt spännande skattkammare för många naturvårdsintressanta svampar. Mykologernas kunskap behövs i arbetet med kartläggning och formellt skydd!

Vi bjuder in till en workshop i Norrbottens län under ett förlängt veckoslut i början av september. Workshopen kommer bestå av fältstudier, diskussioner om sandtallskogens ekologi, naturvårdande skötsel, skyddsformer samt bestämningsarbete och föreläsningar. Det kommer finnas ett planerat upplägg för dagarna men också utrymme att på plats skapa workshopen tillsammans. Evenemanget vänder sig i första hand till medlemmar i SMF men även andra är välkomna i mån av plats.  Helena Björnström är huvudansvarig för arrangemanget.

Svampar är en artgrupp som har fått för lite utrymme i det nationella naturvårdsarbetet. En anledning till detta är att det funnits kunskapsluckor om svampars biologi och ekologi vilket försvårar arbetet med effektiva naturvårdsinsatser. Därför anordnar SMF kurser och workshops med fokus på naturvård och svampar där vi vill sammanföra forskare, naturvårdsbiologer, mykologer och andra intresserade för att diskutera den nuvarande statusen för olika arter samt olika idéer och konkreta exempel för hur hotade svampars levnadsbetingelser kan förbättras.

Boende: Vi kommer att bo, äta, ha föredrag och svamputställning i Ekorrbo som ligger i den lilla byn Pålkem, 14 km norr om Mårdsel. Boendet erbjuder flerbäddsrum (2–4 bäddar) och kostar 825 kr för tre nätter. Sängkläder och handduk ingår. Här finns även tillgång till bastu.

Måltider: Tanken är att Ekorrbo ska erbjuda ett matpaket med frukost, lunch och middag, beroende på coronaläget. Vidare prisuppgifter om detta kommer längre fram. Pålkem ligger långt från mataffärer men det finns tillgång till kylskåp och enkelt kök på boendet.

Mer ínformation om bokning av boende och matpaket kommer till dem som anmäler sig.

Program:
Start torsdag kväll, avslutning söndag efter lunch. Programmet nedan är preliminärt.

Torsdag 2 september – ankomstdag, middag, presentationsrunda, föredrag.
Fredag 3 september – frukost, exkursion med lunch i fält, middag och föredrag.
Lördag 4 september – frukost, exkursion med lunch i fält, middag och föredrag.
Söndag 5 september – frukost, städning, exkursion med lunch i fält, avslut runt 13-14.

Har du frågor är du välkommen att höra av dig till Helena (helena_bns@hotmail.com).

Välkomna!

Details

Start:
2 september, 2021
End:
5 september, 2021
Event Category:

Organizer

SMF