- Detta evenemang har redan ägt rum.
Workshop – tema Grannaturskogens vedsvampar- Fullbokad!
augusti 23 - augusti 25
Denna aktivitet är fullbokad.
Sveriges Mykologiska Förening och Taigans vedrullarklubb bjuder in till workshop med tema Grannaturskogens vedsvampar.
23–25 augusti träffas vi i Malung och utforskar högproduktiv grannaturskog, framför allt i Lybergsgnupens Naturreservat. Området är mycket viktigt för svensk naturvårdshistoria och tanken med träffen är framför allt att följa upp den mycket gedigna inventeringen som utfördes för nästan 40 år sedan av Karl-Henrik Larsson, Leif Andersson och Tomas Hallingbäck för att nämna några. Träffen kommer att ledas av taigaekologen Andreas Öster och vedsvampsentusiasten Elisabet Ottosson tillsammans med vedsvampsforskaren Slava Spirin. Inga förkunskaper krävs men vi kommer att fokusera på grannaturskogens funga. Vi lär av varandra. Lybergsgnupen är känd för sina höga naturvärden och några arter vi hoppas på att kunna se är storporig brandticka (Pycnoporellus alboluteus), citronporing (Antrodiella citrinella), gaffelskinn (Clavulicium macounii) och lappticka (Amylocystis lapponica). Men andra rariteter som lämmelporing (Piloporia sajanensis), nordspindelskinn (Athelia subovata) och jättenålskinn (Tubulicrinis chaetophorus) är hittade för nästan 40 år sedan på lokalen och således inte omöjliga att finna. Skulle vi mot förmodan känna oss klara finns andra urskogsartade grannaturskogar i närheten som vi kan titta på.
Observera att terrängen på Lybersgnupen är mycket utmanande med mycket brant lutning, fukt och grova lågor.
På kvällen kommer det att finnas tillgång till bastu och stärkande bad i Västerdalälven.
Deltagaravgift
Deltagaravgift: är 1000:- (kostnad för resor inom kursen tillkommer). Du behöver vara medlem i SMF för att delta på föreningens aktiviteter.
Logi och mat
Boende erbjudes hemma hos kursledningen till självkostnadspris. Alternativt kan man ombesörja eget boende i Malung. Resa till och från kursen får deltagare själva ordna men vi kan hjälpa till att koordinera samåkning. Information om mat kommer. Förmodligen ordnar vi vegetariska matpaket. Kostnaden för mat blir då ca 1000:-
Anmälan
Anmälningsperioden pågår 2024-05-20- 2024-07-01. Anmäl dig genom att skicka ett mail till Majken Ekstrand (majken@svampar.se) med kontaktuppgifter. Du kommer att erhålla ett svarsmail från Majken där det framgår om du blivit antagen. Först efter att du fått antagningsbekräftelse betalar du in deltagaravgiften (1000:-) till SMF:s bankgiro 5388-7733. Märk med ditt namn och ”Taiga”. Du får sedan ytterligare information från kursledningen angående boende och mat. Detaljer kring utrustning och organisation kommer att skickas ut i god tid före kursen. Deltagarantalet är begränsat och anmälan är bindande.
Välkommen till Dalarna!