Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Vedsvampsträff #8 i Dalarna – Fullbokad, även reservlistan är full!

14 september, 2023 - 17 september, 2023

Workshopen är fullbokad, även reservlistan är full!

Tema vedsvampar och vedlevande insekter, med särskilt fokus på skalbaggar.

Tid: 14–17 september 2023

Plats: Ore skogsrike, Dalarna

Vedsvampar, framför allt tickor, har ofta flera associerade insekter knutna till sig. Framför allt har relationerna mellan tickor och vedlevande skalbaggar undersökts. För skalbaggarna handlar det både om larver som lever i och i anslutning till fruktkropparna av tickorna eller i den anslutande nedbrutna veden. Vuxna djur besöker också fruktkroppar för att äta sporer. Vid dessa besök kan sporerna fastna på skalbaggarna som bär med sig sporer till andra vedsubstrat och på så sätt underlättas spridning av svampen. Så är det i alla fall tänkt, men interaktioner mellan vedsvampar och insekter är ett ämne inom ekologin som fortfarande är ganska outforskat, men inte desto mindre spännande!

Under den här helgen tänker vi försöka fånga in det vi vet om boreala vedsvampars associationer till vedlevande skalbaggar (och vice versa). Vi kommer att röra oss i de fina skogarna i Ore skogsrike och diskutera dödvedsekologi, titta på och diskutera arter och deras krav på livsmiljöer. På kvällarna ses vi med gemensamma föredrag och middag. Med oss har vi dödvedsekologen Lasse Wikars med support av Andreas Öster, tajgaekolog och vedsvampsekolog Elisabet Ottosson. Fler föredragshållare planeras och kommer delta under fältmomenten på kursen.

Boende och mat

Vi bor, äter middag och har föredrag på vandrarhemmet i Ejheden. Vill man bo mer avskilt går det eventuellt att tälta utan för vandrarhemmet men ändå utnyttja vandrarhemmets faciliteter (och bastu såklart). Kontakta kursledningen om detta före. Mat kommer att ordnas gemensamt då möjligheterna att ordna egen mat är begränsad. Medtag termos och lunchlåda att fylla på vid frukosten. Lunch och fika tar vi i fält. Middag äter vi gemensamt på Ejheden. Det serveras vegetarisk kost. Exakta kostnader för boende och mat är i skrivande stund inte klara, men beräknas bli runt 2000 kronor.

Anmälan

Är du intresserad av att delta, skicka snarast (dock senast 12 september 2023) en anmälan till SMF:s kursadministratör Majken Ekstrand (majken@svampar.se). Skriv ”Vedsvamp #8” på ärenderaden. Deltagarantalet är mycket begränsat och din turordning räknas efter när Majken får ditt mail.  När du fått besked av Majken att du är antagen kan du betala din deltagaravgift, 1000:- (SMF:s bankgiro 5388-7733). Märk betalningen ”Vedsvamp #8” och ditt namn.
Du måste vara medlem i SMF för att kunna delta.

En bekräftelse på deltagande liksom mer detaljer kring organisation och utrustning kommer att skickas ut i god tid före kursen. 

Välkomna!

Program

Torsdag 14 september

18.30 Middag

19.30 Välkommen och presentationsrunda. Kort introduktionsföreläsning.

Fredag 15 september och lördag 16 september

7.00–8.30 Frukost, packning av matsäck

8.30 Avfärd

9.00–13.00 Exkursion

13.00–14.00 Lunch i fält

14.00–17.00

18.30 Middag

19.30 Gemensamma aktiviteter för den som vill

Söndag 17 september

7.00–8.30 Frukost, packning av matsäck, städning av rum

8.30 Städning av gemensamma utrymmen och kök

9.15 Avfärd

10.00–13.00 Exkursion

13.00 Lunch och avslutning men med möjlighet att besöka andra intressanta svamplokaler för den som vill.

Detaljer

Start:
14 september, 2023
Slutar:
17 september, 2023
Evenemang Kategori:

Arrangör

SMF