Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Workshop- Sekvensera dina svampfynd; från fruktkropp till sekvens! -Inställd

23 oktober, 2020 - 25 oktober, 2020

På grund av beslut om skärpta allmänna råd i Uppsala län, så kommer denna kursen inte hållas som planerat.

Fler och fler fascineras av svamparnas mångfald. De senaste årens molekylära bestämningsmetoder har visat att tidigare skattningar av antalet svampar i världen legat rejält i underkant. Dessutom kan flera arter vara svårbestämda i fält och ofta har man kunnat bekräfta och beskriva nya arter baserat på molekylär identifiering när man hittat en svamp som inte riktigt har stämt överens med det som man tidigare betraktat som en art.

Idag använder sig en del mykologer av sekvensering. Dessutom finns det idag nya metoder där du kan förbereda och också sekvensera ditt svampprov på ditt egna skrivbord. I samband med årets mykologivecka hade Sveriges Mykologiska Förening tänkt arrangera en workshop för dig som vill lära dig hur det går till när man sekvenserar en svamp. Nu blev ju tyvärr mykologiveckan inställd, men vi vill ändå hålla workshopen och därför blir det nu ändrade datum och ny plats 23 25/10 på Artdatabanken och Biocentrum på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.

Med föredrag blandat med praktiska övningar kommer vi att gå igenom kedjan från att du dokumenterar och beskriver ditt fynd, extraherar DNA och sekvenserar ditt prov. Ingen tidigare vana av laboratoriearbete krävs. För att få ut största nytta av kursen kommer vi att fokusera på arter som saknar eller har få referenssekvenser i publika referensdatabaser för DNA-sekvenser.

Kursen sträcker sig fram från fredag eftermiddag den 23/10 till lunch på söndagen 25/10. Boende och mat ordnar du med själv. Det kommer att finnas möjlighet att värma medhavd mat.

Sekvenseringskursen kommer att organiseras och leds av Anna Rosling och Martin Ryberg från Evolutionsbiologiskt center, Uppsala universitet, Elisabet Ottosson, SLU Artdatabanken samt Mai-Britt Mosbech och Olga Vinnere Pettersson från National Genomic Infrastructure SciLifeLab, Uppsala.

 


Upplägg

Fredag 23 oktober
Lokal: SLU Artdatabanken, Almas allé 8, Uppsala

17:00

Välkomna och presentation

Introduktion till DNA-sekvensering

Praktiska övningar

Gemensam middag

Lördag 24 oktober
Lokal: Biologiska övningslaboratoriet, Biocentrum, Uppsala

9.00 Insamling av svamp och dokumentation i fält
10.30 Praktiskt laboratoriearbete
12.00 Lunch
13
18 Fortsatt arbete
18.30 Middag och pub

Söndag 25 oktober
Lokal: SLU Artdatabanken, Almas allé 8, Uppsala

9.00 Genomgång av resultaten från sekvenseringen
10.00 Hur hanterar jag och analyserar mina sekvenser?
12.00 Avslutning och lunch.


Kostnader

Kursen är kostnadsfri men antalet deltagare är begränsat till 10 personer. Du anmäler dig genom att skicka ett mail till elisabet@svampar.se.

Välkomna!

 

 

 

 

 

 

 

 

Detaljer

Start:
23 oktober, 2020
Slutar:
25 oktober, 2020
Evenemang Kategori:
Webbplats:
https://www.svampar.se/wp-content/uploads/2020/09/Svampsekv_okt20.pdf

Arrangör

SMF

Plats

Artdatabanken och Biocentrum på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala