Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Naturvårdskurs- Fjällvärldens svampar

27 augusti, 2020 - 30 augusti, 2020

Fjällvärlden hyser en stor mångfald av svampar, både på kalfjället och i det anslutande skogsbältet med fjällbjörk. Vissa arter är exklusivt knutna till fjällmiljön medan andra har vidare utbredning. De mest exklusiva fjällarterna har ofta en cirkumpolär utbredning och förutom i svenska fjällen finner vi dem på Island, Färöarna, Spetsbergen, Grönland, norra Nordamerika och norra Sibirien. En del kan man även finna i höglänta områden längre söderut, t ex i Tatrabergen, Alperna, Karpaterna och Himalaya.

I höst arrangerar Sveriges Mykologiska förening en ny omgång av en kursserie som fokuserar på svampar i naturvården. I år fokuserar vi på fjällvärldens svampar. Under flera år har mykologer med bland andra forskaren Ellen Larsson i spetsen besökt svenska fjällen och undersökt fungan där. Detta har genererat upptäckter av flera nya arter, men även utökad kunskap om arternas förekomst och ekologi, och i årets rödlistningsarbete har fjällsvampar för första gången bedömts. Tillsammans med Ellen Larsson och Mikael Jeppson kommer vi att besöka Hamrafjället och Mittåkläppen där vi undersöker och lär oss karaktärs- och naturvårdsintressanta arter samt diskuterar deras livsmiljö. Svampar är en artgrupp som har fått för lite utrymme i det nationella naturvårdsarbetet. En anledning till detta är att det funnits kunskapsluckor om svampars biologi och ekologi vilket försvårar arbetet med effektiva naturvårdsinsatser. Därför anordnar SMF kurser med fokus på naturvård och svampar där vi vill sammanföra forskare, naturvårdsbiologer, mykologer och andra intresserade för att diskutera den nuvarande statusen för olika arter samt olika idéer och konkreta exempel för hur hotade svampars levnadsbetingelser kan förbättras.

Helgen kommer att inledas med middag som följs av presentationer på torsdag kväll. Den största delen av kursen kommer dock vara i fält fredag, lördag och söndag fram till lunch. Om kvällarna kommer vi ha möjlighet till artbestämning och artgenomgångar. Även lördag kväll har vi ett föredrag. Kursen kräver att du har god fysik eftersom vi kommer att röra oss i delvis krävande terräng. Vill du förbereda dig för kursen så rekommenderas att du tar del av artikeln ”Svampar i fjällen” .

Vi bedömer att kursen går att genomföra enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men med ett begränsat antal deltagare.

Kostnader
Kursavgift: Du anmäler dig så snart som möjligt, dock senast den 3 juli 2020 genom att skicka ett mail till Elisabet Ottosson (elisabet[at]svampar.se) med kontaktuppgifter. Samtidigt skickar du din deltagaravgift (1000 kr, 1500 kr för icke-medlemmar i SMF) till SMF:s bankgiro 5388-7733. Glöm inte att skriva ”Fjällsvamp 2020” och ditt namn i meddelandefältet när du betalar. Du erhåller din turordningsplats när inbetalningen registrerats på kontot. En bekräftelse på deltagande liksom mer detaljer kring organisation och utrustning kommer att skickas ut i god tid före kursen. Deltagarantalet är begränsat och anmälan är bindande.

Boende och mat:
Vi kommer att bo, äta, ha föredrag och svamputställning på Strandgården i Fjällnäs, www.strandgarden-fjallnas.com. Du bokar själv boende och mat.

Kostnader för boende är följande:
Enkelrum: 950/natt, del i 2-bäddsrum: 550 kr/natt, del i 4-bäddsrum: 350 kr/natt.

Alla priser är inklusive frukost. Lunchpaket går att boka för 150 kr per dag, och middag går att boka för 250 kr per dag. Ange i din anmälan om du vill ha lunch och middag och för vilka dagar. Det finns även möjlighet att boka en lägenhet med självhushåll. Priset för en lägenhet är då 900 kr/natt. I en lägenhet kan det bo 6 personer max. Bor du i lägenhet kan du antingen laga dina måltider själv eller köpa till frukost för 150 kr per dag, plus lunch och middag enligt ovan.

Du bokar genom att maila Strandgården Fjällnäs (info@strandgarden-fjallnas.com) eller ringa 076- 894 57 64.

Detaljer

Start:
27 augusti, 2020
Slutar:
30 augusti, 2020
Evenemang Kategori:
Webbplats:
https://www.svampar.se/wp-content/uploads/2020/05/Naturvardskurs_fjallvardens_svampar.pdf

Plats

Strandgården i Fjällnäs

Arrangör

SMF